29 december 2002

 
Sterre is nu iets ouder dan 19 maanden. Sinds vorige week is ze bezig met woorden en komt het heel snel achter elkaar. De week ervoor begon ze al met klanknabootsing van dieren. Een schaap doet “Bah” met de tong naar buiten. Uit en buiten kan ze ook al zeggen. Huis. Erg geïnteresseerd in het verkeer buiten. Auto’s en reinigingsdienst hebben grote interesse. En met Iris op eerste kerstdag langs maakte ze haar eerste verbinding van twee woorden, zoiets als “bal pakken”. Had ze in de keuken over het hekje gegooid en ik moest pakken.
Woorden die ze nu zeggen kan (snappen doet ze bijna alles):
- mamma, pappa, opa, oma, Awa (Afra), drinken (al heel lang de bost), zitten , uit, huis, oto, mond, eten, boom, ja, nee
- alle dieren maken de juiste geluiden: koe zegt moe, schaap doet een soort van beh, eendjes en kikkera roepen kaakaa, de ezel iaa, de poes nouwwwwww, het varken GG GG en de leeuw grrrrrrrrrr
- verder horen we al manden allerlei kreten als soppiesoppiesop, pappasop en mammasop, nommienommienom


Lastig is dat Sterre zo slecht tegen afwachtende kindjes kan, dan gaat ze trekken en duwen in de richting die zij wil, maar ze is zo sterk en dat wordt dan huilen.

We maken ons wat druk dat we momenten gaan verliezen, klanken en beelden. We fotograferen veel, maar sommige dingen zijn beter bewegend te vangen. Toch maar een video? Marianne heeft deze week in ieder geval Sterre’s woordjes opgenomen en in mp3 op de computer gezet. Erg leuk.

Lopen doet ze vanaf tien maanden. Klimmen iets later. Ze houdt van Latijnse muziek en stevige rock. Dat wordt bergen klimmen en stagediven.

Het was erg leuk toen Sterre in het vormenboekje van Nijntje hoorde dat die vorm een ster was. Eerst op haar gezicht geschreven dat ze het misschien niet goed gehoord had, dan ongeloof en dan plezier.

Boekjes, boekjes, boekjes….het houdt niet op. Pappa en mamma lezen, dus dochterlief ook….maar bij voorkeur samen.

28 december 2002

 

Vooraf

Oude mijlpalen en wetenswaardigheden
• Zitten met vijf maanden
• Staan op onze vakantie in drenthe (november 2001)
• Eerste vaste voedsel was worteltjes uit een potje (uiteraard biologisch) ook op vakantie in Drenthe (oei…wat een vies gezicht trok je daar)
• Je favoriete eten was tot je eerste jaar olijven (en die vonden we de volgende dag weer terug in je luier)
• Eerste (boven) tanden vanaf 11 maanden
• de tweede serie tanden tijdens de vakantie in Duitsland (toen was de borst nog eens handig ;-))
• op vakantie. Drie weken in een tent. De box mee was wel handig. Een eigen bedje was niet nodig. Je sliep gewoon op een matrasje naast ons of tussen ons in op het luchtbed
• Met Pinksteren 2002 naar le Vilhain waren er alleen ooms mee. Je eerste stappen in het hoge gras en voor het eerst in een zwembadje (Jip en Janneke)
• Je eerste liedje is Ik zag twee beren. Al vanaf dat je een jaar bent roep je de hihihi hard mee.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?